В Брюксел се провежда извънредна среща на върха на НАТО 

...
В Брюксел се провежда извънредна среща на върха на НАТО 
Коментари Харесай

Американският президент Джо Байдън пристигна на срещата върха на НАТО

В Брюксел се организира изключителна среща на върха на НАТО  – първата от началото на войната в Украйна. Президентите и министър-председателите на 30-те страни – членки ще договорят по-голяма поддръжка за Украйна и разпологане на нови сили по източния фланг на Алианса, само че остава непроменана позицията за изпращане на натовски сили в страната. На форума България е показана от президента Румен Радев.

Срещата на върха на НАТО е първата от натоварения ден на дипломация в Брюксел преди форумите на Европейския съюз и на Г-7. Остро наказание на водената от Владимир Путин война и мощни думи за единение – това беляза изявленията на водачите преди началото на съвещанието.Разбира се идването на американския президент Джо Байдън провокира максимален интерес при започване на форума. Той беше посрещнат по традиция персонално от генералния секретар, само че отхвърли да приказва пред кореспонденти. Путин направи огромна неточност като атакува Украйна, съобщи преди началото на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Видеобръщение към водачите от НАТО направи украинският президент Володимир Зеленски. Той упрекна Русия, че е употребила фосфорни бомби тази заран против цивилно население и изиска безгранична военна помощ от Алианса.

Очаква се през днешния ден водачите от НАТО да одобрят изпращането на въоръжена помощ за Украйна за отбрана против офанзива с биологично, химическо или нуклеарно оръжие. Ще бъде одобрено и разполагането на 4 бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария, с което броят на многонационалните бойни групи на пакта на източния фланг става общо 8. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР